sötvattenspärlor

1. Creannas pärlor

Creanna vill i möjligaste mån använda så äkta och rena varor som möjligt. Jag använder många olika sorters pärlor, dels sötvattenpärlor, dels fabrikstillverkade pärlor från Swarovski. Vi använder också flera olika sorters glaspärlor med olika ytfinish.

1.1 Sötvattenspärlor

Sötvattenspärlor är för det allra mesta odlade. De bildas i musslor som lever i sötvatten, dvs. sjöar och floder. Helt äkta sötvattenspärlor är mycket sällsynta. De finns i flera olika utformanden och färger. De vanligaste är runda eller risformade och de flesta känner till de benvita eller de blålila så kallade peacock. Även svagt aprikosfärgade ser man relativt ofta.

Sötvattenspärlor kan har olika form. De vanligaste är:

  • risformade. Dessa pärlor är små och ovala och har en liten “skarv” mitt på.
  • barockformade. Dessa pärlor är större och ojämna i formen. De har ofta ett mycket vackert skimmer på ytan.
  • nugget. Dessa pärlor har ofta en plan och en välvd sida. Nästan som om man har halverat pärlan.
  • bouton. Det är också en pärla som har en något planare ena sida.

Eftersom det är naturen som skapar dessa pärlor blir de sällan helt runda utan får ofta lite mer ojämna och fantasifulla former.

Creannas-parlor
Creannas pärlor
halsband med sötvattenspärlor
Halsband med sötvattenspärlor
sötvattenspärlor
Aprikosfärgade sötvattenspärlor

Smycken med sötvattenspärlor blir väldigt lyxiga. Vi har alla sett kungligheter bära halsband, armband, ringar och örhängen av sötvattenspärlor.

“There is just one piece of jewelry that is equally becoming to everybody, lovely with almost every ensemble, appropriate for almost any occasion, and indispensable in every woman’s wardrobe…long live the pearl necklace, true or false, from our first date until our last breath!”

Genevieve Antoine Dariaux

Blisterpärlor är pärlor som är odlade i USA och genom att sätta på olika saker på skalet får dessa pärlor olika former, t ex som stavar och hjärtan.

1.2 Fabrikstillverkade pärlor i Creannas smycken

  • Swarovskipärlor är fabrikstillverkade pärlor från Österrike
  • Seed beads
  • Glaspärlor

Swarovskipärlorna är de pärlor som är fabrikstillverkade men som sägs likna äkta pärlor mest. De har en mycket hög kvalitet och ger smycket en touch av elegans, precis som de äkta pärlorna. Vi använder mest pärlor som är 3 eller 4 mm i diameter och framför allt i s k trädda smycken där man trär pärlor på en wire eller tråd eller använder ett mönster för att sy ett halsband eller armband t ex.

Swarovski tillverkar också kristaller och olika sorters konstgjorda stenar. Dessa använder vi framför allt tillsammans med seed beads eller andra mindre glaspärlor i t ex örhängen eller ringar. Hit hör bl a rivoli, bicones, chrystals och fancy stones. Dessa ger ditt smycke ett extra skimmer och får det att gnistra lite extra.

Seed beads är små pärlor som vi framför allt använder mellan de andra pärlorna när vi gör trädda smycken. De förekommer i flera olika storlekar och benämns 6/0, 8/0, 11/0 och 15/0. 6/0 är störst och 15/0 är minst. Dessa pärlor fyller ut den lilla glipan som blir mellan två runda pärlor så att smycket inte blir ihåligt eller så att inte tråden man sytt med syns så tydligt. Seed beads finns i en uppsjö olika färger, både runda och som små stavar.

Glaspärlor finns också i mängder. Vi använder dessa främst i örhängen men också i hängen till halsband. De glaspärlor som är mest frekvent använda i våra smycken heter tjeckiska fire polish och finns i flera olika storlekar och ytskikt. I våra smycken använder vi 2, 3 och 4 mm stora tjeckiska fire polish.

Vi tillverkar också egna glaspärlor av ett pulver som blandas med vatten och sedan bränns i en speciell brännugn och därefter har blivit glas.

Vill du läsa mer om pärlor som sträcker sig bortom Creannas användning kan du läsa här.