Creannas-smycken-utvald-bild

1. Creannas smyckestenar – halvädelstenar och cubic zirkonia

Våra smyckestenar är framför allt halvädelstenar och konstgjorda diamanter, s k cubic zirkonia. Båda dessa smyckestenar ger olika karaktär åt smycket. En cubic zirkonia kan gnistra och glimma likt diamanter medan en halvädelsten ger en tyngre känsla. Smyckestenar kan många gånger vara pricken över i och ge ditt smycke det där lilla extra.

1.1 Smyckestenar – Halvädelstenar

Våra halvädelstenar köper vi från noga utvalda leverantörer. Halvädelstenar är ädelstenar men skiljer sig från dessa framför allt vad gäller tillgängligheten. Halvädelstenar är relativt lätta att hitta i naturen medan ädelstenar är mer sällsynta. Det gör också att priset på halvädelstenar är relativt humant. I övrigt är halvädelstenar lika mycket stenar som ädelstenar. Här hittar du stenar som:

  • hematit och magnetisk hematit
  • lapis lazuli
  • lavastenar
  • många olika varianter av agat
  • opal
  • granat

Listan kan göras nästan hur lång som helst.

Creannas-smyckestenar
Halvädelstenar

Halvädelstenar i smycken kan vara mycket dekorativa. De passar bra i såväl snidade smycken av silver, koppar eller andra metaller och i smycken tillsammans med pärlor av olika slag. Smyckesstenarna på bilderna här under är karneoler (örhängena), lapis lazuli (som pryder ringen) och en cabochon ametist i en infattning i ett hängsmycke.

silverring-lapis-lazuli
Halvädelsten lapis lazuli
silverhängsmycke med cabochon
Halvädelsten amethyst

Halvädelstenar finns runda i olika storlekar (likt pärlor) och som chips eller cabochon. Chips är platta, kantiga och ojämna skivor. Creanna har halsband och örhängen gjorda av chips från bl a karneol och grön aventurin. Cabochoner är stenar med en rundad ovansida och en plan undersida. Dessa kan man använda tillsammans med en sarg i t ex en ring eller ett halsband.

Gems, in fact, are a species of mineral flowers; they are the blossoms of the hard, dark mine; and what they want in perfume, they make up in durability.

Harriet Beecher Stowe

Enligt gammal folktro har halvädelstenar magiska krafter. Jordgubbskvarts ska du t ex bära för att locka till dig din själsfrände. Onyx som bärs som hängsmycke runt halsen lär ge dig beskydd och mod, och vikingarna sägs ha använt solsten för att bestämma väderstrecken när de seglade på de stora haven. Om det är sant? Det är upp till var och en att avgöra.

1.2 Smyckestenar – Cubic zirkonia

Cubic zirkonia, eller kubisk zirkonia, är en konstgjord diamant. Stenars hårdhet mäts enligt Moh’s hårdhetsskala. På denna skala ligger diamanter på hårdhet 10, som är det högsta värdet och alltså den hårdaste stenen, och zirkonia har en hårdhet på 8-8,5. Faktum är att det trots det är bättre att bränna silver i brännugn med en cubic zirkonia än med en diamant då diamanter inte tål den höga temperaturen som behövs vid silverbränning.

Cubic zirkonia slipas likadant som en äkta diamant och går att få i alla diamantens olika slipningar, så som prinsesslipning, briljantslipning, hjärtslipning och smaragdslipning. Läs mer om detta i inlägget där jag jämför cubic zirkonia och diamanter.

Cubic zirkonia kan lätt förväxlas med zirkon men den sistnämnda är en naturlig ädelsten.

2. Swarovski-kristall

Grundaren av Swarovski, Daniel Swarovski, levde på 1800-talet i Österrike. Han lärde sig hantverket att slipa glas i sin fars fabrik. 1892 tog han patent på en maskin som han använde för att slipa glas till kristaller; böhmisk blykristall eller strass som den också kallas. Flera små kristaller kombineras och får swarovski-kristallerna att glittra. På Moh’s skala är swarovski-kristallers hårdhet 8,5.

Vill du läsa mer om cubic zirkonia och swarovski-kristaller kan du klicka här.