diamanter vs cubic zirkonia

1. Diamanter vs cubic zirkonia

Vi ska försöka göra en beskrivning av skillnader och likheter mellan diamanter och cubic zirkonia.

En cubic zirkonia är en konstgjord, fabrikstillverkad diamant, gjord av zirconium oxid. Den slipas på samma sätt som en äkta diamant och är svår att skilja från en diamant med blotta ögat. Den gnistrar och glimmar lika vackert som en äkta diamant i ditt smycke.

För mig som arbetar med silverlera är cubic zirkonia det enda valet om jag vill göra en infattning direkt i silvret och bränna stenen i ugn tillsammans med silverleran.

En cubic zirkonia är också bara en bråkdel så dyr som en diamant. Eftersom den dessutom är svår att skilja från en äkta diamant är det många numera som föredrar cubic zirkonia i sina smycken istället för diamanter. Det blir också mer och mer vanligt med cubic zirkonia i förlovnings- och vigselringar.

Ur miljösynpunkt är det också bättre att välja syntetiska stenar jämfört med äkta eftersom de äkta tas från jordens resurser och det finns risk för att man utarmar den ändliga resursen. Den syntetiska tillverkningen är dock ingen miljövänlig tillverkning men de äkta stenarna skapar stora sociala problem och oacceptabla arbetsförhållanden för exempelvis gruvarbetare. Dessutom släpper gruvdriften ut mycket orenigheter i luften och marken. Gruvindustrin kontrolleras på vissa platser av olaglig verksamhet som knarklangare eller guerillor.

2. Hårdhet

Diamanter är den hårdaste stenen du kan hitta på jorden. På Moh’s hårdhetsskala har den nr 10 vilket är den högsta siffran medan vatten har 0 och talk 1 som är de lägsta siffrorna. Cubic zirkonia har nr. 8-8,5.

Eftersom cubic zirkonia-stenen är mjukare än en diamant är den känsligare för t ex stötar och får lättare repor vid putsning än diamanter. Diamanternas kanter förblir skarpa medan en cubic zirkonias kanter med tiden trubbas av lite.

3. Slipning

Slipningen av en diamant är liksom för en cubic zirkonia helt avgörande för hur ljuset reflekteras i stenen och därmed också hur stenen gnistrar. Slipningen är därför extremt viktig. En illa slipad sten kan inte få en i övrigt felfri sten att glimma. Ljuset ska reflekteras tillbaka genom stenen och det är kvaliteten på slipningen som gör detta.

Diamanter och cubic zirkonia slipas på samma sätt. Det finns flera olika typer av slipningar. Dessa är:

  • Brilliantslipning
  • Prinsesslipning
  • Smaragdslipning
  • Droppslipning
  • Oval slipning
  • Navettslipning
  • Baguetteslipning
  • Kuddslipning
  • Radiantslipning
  • Trillionslipning
  • Hjärtslipning
  • Asscherslipning

3.1 Brilliantslipning

Det här är den slipning som är vanligast för cubic zirkonia. Det är en rund sten med 58 facetter. Den är den vanligaste slipningen och 75 % av alla diamanter är brilliantslipade idag.

3.2 Prinsesslipning

En prinsesslipad sten är alltid fyrkantig med raka hörn som är 90 grader. Den här typen av slipning är vanlig och populär i förlovningsringar. Prinsesslipningen ger inte en riktigt lika vacker lyster i stenen som brilliantslipningen men är ändå slipad så att det ska gnistra så mycket som möjligt från den.

De övriga slipningarna är ovanliga för cubic zirkonia. Om du vill läsa mer om de andra slipningarna kan du titta här.

Förutom dessa slipningar finns för cubic zirkonia även andra former som t ex stjärnor.

4. Bildande

Diamanter bildas av kol i jordens inre och kan vara flera miljarder år gamla. De ligger sedan kvar 200 km under jordens yta tills de kommer upp genom vulkanutbrott. Vem vill inte bära en sådan sten i ett vackert smycke?

Cubic zirkonia å andra sidan är fabrikstillverkad och tillverkas av zirkoniumoxid. Eftersom cubic zirkonia är mjukare än diamant har man börjat tillverka en hårdare överdragningsfilm som man belägger stenen med så att ytan ska bli slittåligare. Den är facettslipad i maskin.

5. Färg

Diamanternas färg bör vara genomskinlig eller helst med en färgskiftning åt blått. Om en diamants färg skiftar mot gult eller brunt drar det ner värdet på stenen.

En cubic zirkonia kan fås i flera olika färger såsom ametyst, citrin eller rubin och självklart också en glasklar för att den i möjligaste mån ska likna en diamant.