skotselrad

Skötselråd för dina smycken

Vi på creanna vill att dina smycken ska hålla och vara fina så länge som möjligt. Därför har vi här skrivit en liten samling av skötselråd hur du ska ta hand om dem.

För det första: Använd dina smycken så ofta som möjligt.

När du inte använder dem rekommenderar vi att du förvarar dem i den smyckesasken som du fick med när du köpte smycket eller på någon mörk plats eftersom solljus påskyndar oxideringen av sterlingsilver och gör att finsilver gulnar fortare.

Sov inte med dina smycken på dig. Det utsätter det för onödig påfrestning. Det gäller speciellt örhängen och ringar.

Ta av smycket när du badar, speciellt i saltvatten eller vatten med klor. Ta också av dem när du diskar eller vid trädgårdsarbete. På så sätt undviker du onödigt slitage av smycket. Även halvädelstenar kan ta skada av saltvatten.

Förvara inte ditt silver- eller pärlsmycke tillsammans med andra smycken. Framför allt finsilver är mycket känsligt för repor men silver över huvud taget är en förhållandevis mjuk metall som lätt kan skadas av att förvaras ihop med andra, hårdare metaller.

Gör rent dina silversmycken med en putsduk avsedd för silver, helst varje gång du tar av dig smycket. Putsdukar finns att köpa i vanliga guldsmedsbutiker. Inga metaller mår bra av t ex parfym, kroppslotion, handkrämer eller make up.

Ett helt miljövänligt sätt att få bort oxidering av silver är att klä in ett värmetåligt kärl med aluminiumfolie (den matta sidan ska vara inåt i skålen). Häll lite bikarbonat i skålen och häll på kokhett vatten. Lägg i smyckena. Oxideringen försvinner på några minuter. Tänk på att ALL oxidering försvinner, även sådan som gjorts med avsikt på smycket som dekoration.

Pärlor och stenar påverkas av putsningen. Därför bör inte smycken med pärlor eller stenar läggas i ett sådant bad som jag beskrivit ovan. Färgen i cubic zirkonia-stenarna försvinner och de blir helt genomskinliga. Putsa heller inte infattade stenar med putsmedel av pastatyp eftersom pastan kan gå ner i skarvarna och blir sedan svår att få bort. Använd istället en mjuk tandborste och diskmedel och skrubba stenen så återfår den sin forna glans.

Förvara aldrig pärlsmycken i bomull eftersom bomull torkar ut pärlorna och de förlorar sin lyster. Bär pärlsmycken gärna nära huden så hjälper huden till att återfukta dem.